جهیزیه چیست؟
جهیزیه، به مجموعه وسایل و اشیائی که از سوی خانواده دختر به عروس به هنگام عزیمت (رفتن) به منزل شوهر تسلیم میگردد گفته میشود.
جهیزیه، مالی است که دختر (زن) بنا به عرف و رسومات جامعه و خانواده، در زمان ازدواج با خود به منزل شوهر میبرد که علاوه بر استفاده خود به شوهر نیز اجازه انتفاع و استفاده کردن از آن را میدهد.
جهیزیه جزء اموال زوجه (زن) بوده و میتواند هر گونه دخل و تصرفی در آن نماید و حتی میتواند زوج (مرد) را از دسترسی به آن منع کرده و از وی درخواست تهیه اثاثیه و وسایل منزل نماید و جهیزیه خویش را نیز در جایی محفوظ دارد.
لذا شوهر مالک آن محسوب نمیشود، یعنی آن را بفروشد یا جهیزیه خود را به مکان دیگر مانند منزل خانواده خود انتقال دهد و یا آنها را تبدیل به احسن کند (عوض کردن چیزی با چیز بهتر) و حتى مىتواند بدون اجازه همسرش آنها را به دیگران ببخشد که البته این یک حق قانونى است.
همچنین بر اساس قانون مدنى و رسومات موجود و موازین شرعى تأمین معاش (زندگی) و کلیهی لوازم مربوط به زندگى با مرد است اما زن هم به نشانهی صمیمیت و علاقه به زندگى مشترک، دوست دارد با همسر آیندهی خویش همراهى کند و او را در تشکیل یک زندگى مشترک یارى کند.
از طرف دیگر بعضى از حقوقدانان معتقدند که اختصاص دادن جهیزیه به دختر از سوى پدر و خانواده او در واقع به نوعى تعدیل (برابرسازی) قانون مربوط به ارث محسوب مىشود.
ممکن است پس از ازدواج بین زن و شوهر بر سر مالکیت اموال موجود اختلاف به وجود بیاید، چرا که با مخلوط شدن اموال زن و شوهر، تفکیک آنها کمی سخت میشود.
در مورد املاک و اموال ثبتی و نیز اموال دارای مدرک کتبی، مشکل خاصی وجود ندارد، ولی در مورد اموال منقول (اموالی که قابل جابجایی باشند مانند ماشین) و اثاثی که سند رسمی یا عادی ندارد کار دشوار میشود برخلاف جهیزیه، وسایل شخصی زوجه (زن) با وجود تعلق آن به وی به مانند جهیزیه، استفاده از آن، نوعاً توسط شخص وی صورت گرفته و او، همسر خویش را مجاز به استفاده از آن ندانسته و نمیداند. این وسایل، برخلاف جهیزیه که مورد استفاده مشترک در منزل شوهر قرار میگیرد، به تنهایی از سوی وی استفاده میشود
بدون دیدگاه